Zon Jongen Meisje

Luizenprotocol

Hoe gaan we om met hoofdluisproblematiek op basischool De Klim

Hoofdluis…………. Het kan de beste overkomen!

Wat is hoofdluis?

Hoofdluizen zijn kleine beestjes. Ze zijn grijs tot licht bruin van kleur en ongeveer 2 à 3 mm lang (+/- kop van een speldenknop). Zij kunnen niet springen, wel lopen. Hoofdluis zit op de warmste plaatsen op het hoofd zoals in de nek, onder de pony en achter de oren. Op deze plaatsen vlak boven de hoofdhuid worden ook de eitjes gelegd. Deze eitjes noemen wij neten. Ze zijn ongeveer 1 mm groot, meestal vuilwit tot geelbruin van kleur en zij zitten stevig vastgekleefd aan de haren (ook als ze dood zijn). De neten lijken een beetje op roos. Het verschil is echter duidelijk: roos zit helemaal los, terwijl neten vrijwel niet los te krijgen zijn. Luizen leven van bloed. In het begin van de hoofdluisinfectie zijn er geen klachten. Pas later (na 1 à 2 weken) komt er meestel jeuk en ga je krabben.

Hoe krijg je luizen?

Er wordt wel gedacht dat een besmetting met hoofdluis een gevolg is van armoede of slechte lichaamshygiëne, maar dit is niet waar. Besmetting is onder normale hygiënische omstandigheden nauwelijks te voorkomen. Hoofdluizen zijn geen springers zoals vlooien, maar “overlopers”. Zij lopen over van de ene mens op de andere. Dat kan gebeuren als de hoofden zich dicht tegen elkaar bevinden: bij het spelen, bij het knuffelen of stoeien, bij sporten etc. Maar luizen lopen ook over via een kam, muts, sjaal, verkleedkleren of via beddengoed. Kortom: een luizenbesmetting kan overal voorkomen waar mensen dicht bij elkaar komen. In de lagere groepen van het basisonderwijs komt hoofdluis vaker voor omdat kleine kinderen meestal dichter bij elkaar werken en spelen. Herhaaldelijk het haar wassen of uit voorzorg behandelen helpt niet.

Hoe stel je een besmetting vast?

Door wekelijks het haar van je kind na te kijken. Dat kan door te kammen met een fijne stofkam boven de wastafel of wit laken, Het vinden van neten geeft ook aan dat er luizen zijn of zijn geweest. Met de stofkam kam je alleen luizen uit, niet de neten. Regelmatig kammen met de stofkam is dus noodzaak. De verse eitjes (neten) die nog niet zijn uitgekomen, zitten aan de haren vlakbij de hoofdhuid (tot 1 à 1 ½ cm afstand). Vanaf 2 cm of meer van de hoofdhuid zijn de neten dood of leeg.

Hoofdluisbeleid basisschool De Klim

In onze missie en visie geven we aan een school te willen zijn waar iedereen zich thuis voelt. Daarom willen we voor onze leerlingen, ouders en teamleden een sfeervolle en veilige leer- en werkomgeving creëren. En daarin horen hoofdluizen niet thuis. Binnen ons team is één teamlid die de taak heeft van luizencoördinator. Hij/zij is verantwoordelijk voor een correcte uitvoering van de afspraken en werkwijzen binnen ons hoofdluisbeleid. 

Informatie voor thuis

Als de ouders thuis besmetting constateren, vragen wij ouders dit direct te melden! Dit kan bij de leerkracht of bij de luizencoördinator. Het protocol treedt dan in werking.
Indien er hoofdluis in een groep voorkomt, krijgen de ouders dezelfde dag de melding en informatie mee voor thuis.